Sëmundja e bletëve varroatoza

Kjo sëmundje parazitare është njëra ndër sëmundjet e cila shkakton dëmet më të mëdha në bletari. Sëmundjen e shkakton paraziti Varroa Jakobsoni Oudemans. Paraziti jeton vetëm në fole të bletëve brenda qelizave dhe për shkak të ngjyrës së …

Dhia e kuqe e Hasit

Është raca tipike autoktone e dhive në zonën e veriut të Shqipërisë. Është e përhapur në trevat e Qarkut të Kukësit, përfshirë rrethet e Kukësit, Hasit, Tropojës disi më pak, deri në zonën e thellë malore të Nikaj-Mërturit. Mendohet se mund…

Njihuni me racën e deleve autoktone të Kosovës

Është xhufkë lesh ashpër autoktone e Kosovës. Emrin e ka marrë sipas fushës së Kosovës, ku është më tepër e përhapur. Hyn në grupin e deleve bishtgjata, kokën e ka relativisht të gjatë dhe të ngushtë. Delet janë shyte kurse deshtë me brirë…

Kultivimi i sallatës në mjedise të mbrojtura

Kultivimi i sallatës në serra bëhet gjatë periudhës dimërore (nëntor-mars), pasi që mirë ju përballon temperaturave të ulëta. Varietetet e sallatës që kultivohen në serra kanë periudhë vegjetative 60-70 ditë, ndërsa në kushte jo të…

Bletët – Ndërhyrjet e janarit

Janari , dite te ftohta , debore dhe disa dite te bukura . Janari eshte muaji qe qendron ne zemer te dimrit dhe sipas statistikave , muaji me i ftohte i vitit. Megjithate , ai ka nje funksion te veçante , ka disa dite…

Sëmundja e Mortellaros tek kafshët

Çka është saktësisht dhe çka mund të bëhet kundër saj nëse është prezente në Ferma? Mortellaro sot paraqet një problem të madh në shumë ferma. Mortellaro është sëmundje e lëkurës tek kafshët. Kjo paraqitet kryesisht në zonën ballore të…

Fakte për bletët

Bleta për një minutë viziton dymbëdhjetë lule, kurse për një ditë pune 4.000 lule. Bleta është insekti i vetëm që prodhon ushqim e që e konsumon njeriu. Bletët mjaltin e prodhojnë në mënyrë të njëjtë për 150 milion vjet. Një zgjua…