ASK: Bie çmimi i inputeve bujqësore

Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) ka publikuar “Indeksin e Çmimeve të Inputeve dhe Çmimet në Bujqësi” për periudhën 2015-2018. Sipas metodologjisë së Eurostatit, ASK-ja ka bërë ndërrimin e vitit bazë të indeksit të Çmimeve të…

Ndërhyrjet e marsit te bletët

Te dashur kolege, Marsi eshte muaji i pare i pranveres. Nje muaj shume i rendesishem dhe kritik, prej te cilit varet suksesi i bletarise per te gjithe vitin. Temperaturat shfaqin nje rritje te ndjeshme dhe si rrjedhoj, bletet futen ne fazen…

Perimet në serra

Kjo video është përgatitur nga Shërbimi Këshillues për Bujqësi dhe Zhvillim Rural i Kosovës, me qellim të edukimit të fermerëve të interesuar për kultivimin e perimeve. https://www.youtube.com/watch?v=98F5TjJMSj8

Mënyra e kultivimit të hudhrës

Paraprakisht duhet pasur shumë kujdes në zgjedhjen e materjalit (thelbinjëve) për mbjellje, sepse mund të jenë të infektuar. Tek ne zakonisht fermerët shfrytëzojnë për mbjellje thelbinjtë e hudhrës të prodhuar nga prodhimtaria e rregullt e…

Ushqimet që luftojnë kancerin dhe plakjen

Me qindra herë është folur për rëndësinë që ka konsumimi i frutave dhe perimeve, të cilat garantojnë një ushqyerje të shëndetshme. Një dietë e ekuilibruar, e përqendruar tek konsumi i frutave dhe perimeve është ideale për të mbajtur trupin…

Shartimi

Shartim quhet teknika e vendosjes së një pjese bimore mbi një bimë tjetër, në mënyrë të tille që ato të bashkohen dhe të vazhdojnë të zhvillohen si një bimë e vetme. Bima që shartohet quhet mbi shartesë dhe ajo mbi të cilën bëhet shartimi…

Mënyrat e kultivimit të qepës

Qepa kultivohet në tri mënyra: Përmes qepujkave Përmes mbjelljes së drejtpërdrejtë të farës në fushë Përmes fidanit Mënyra e kultivimit të qepës varet nga tradita e përvetësuar prej prodhuesve, nga qëllimi i prodhimtarisë, nga…