Pesë mënyra si të gatuani lakrën

Emisioni “Në shtëpinë tonë” sjell sot 5 mënyra se si të gatuani një ndër produktet e stinës, lakrën. Shef Enkeleid Dervishi përgatit:  sallatë me lakër, pançetë me lakër, qofte dhe sufle me lakër të bardhë. Për secilën recetë që…

Rëndësia ekonomike e deleve

Me shtimin e numrit të popullsisë, si në botë ashtu edhe tek ne, lindin kërkesa më të mëdha për sigurimin e ushqimit. Dhentaria si prodhimtari primare dhe burim i ushqimit për njeriun ka rol të rëndësishëm, si në vendet e zhvilluara ashtu…

Rëndësia ekonomike dhe prejardhja e dhive

Rëndësia ekonomike e dhive Dhitë mbarështohen me qëllim të shfrytëzimit të prodhimeve të tyre me vlerë të lartë ekonomike. Prej tyre fitohet qumështi, mishi, leshi, plehu, etj. Këto prodhime janë të vlefshme si ushqim për njeriun, si…

Kultivimi i patates

Origjina e patates është nga vendet e Amerikës, si: Peruja, Kili, etj. Në Europë mendohet të ketë ardhur nga Spanjollet pas zbulimit të Amerikës. Sot në botë mbillen rreth 18 milionë ha, nga ku 78 për qind e saj, mbillet në Evropë. Ndërsa…

Kultivimi i specit

Speci është bima kryesore perimore në Kosovë si për nga sipërfaqet ashtu edhe për nga rëndësia ekonomike. Forma dominuese e kultivimit të specit është kultivimi në fushë të hapur. Edhe pse prodhimi kryesor i specit është i lokalizuar në…