ASK: Rriten çmimet e inputeve bujqësore

Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) ka publikuar “Indeksin e Çmimeve të Inputeve në Bujqësi“ për tremujorin e katërt (TM4 2018). Sipas ASK-së në tremujorin e katërt të vitit që lamë pas, indeksi i çmimeve për mallrat dhe shërbimet…

Si të bëheni bletar?

Bletaria është degë e bujqësisë e që hyn ne grupin e blegtorisë. Bletaria është lëmi specifike ku bletari nuk e ka të domosdoshme të ketë prona të veta të tokës bujqësore pasi që ato mund të vendosën në vende të ndryshme. Personi i cili…

Sëmundja e bletëve varroatoza

Kjo sëmundje parazitare është njëra ndër sëmundjet e cila shkakton dëmet më të mëdha në bletari. Sëmundjen e shkakton paraziti Varroa Jakobsoni Oudemans. Paraziti jeton vetëm në fole të bletëve brenda qelizave dhe për shkak të ngjyrës së …

Dhia e kuqe e Hasit

Është raca tipike autoktone e dhive në zonën e veriut të Shqipërisë. Është e përhapur në trevat e Qarkut të Kukësit, përfshirë rrethet e Kukësit, Hasit, Tropojës disi më pak, deri në zonën e thellë malore të Nikaj-Mërturit. Mendohet se mund…

Njihuni me racën e deleve autoktone të Kosovës

Është xhufkë lesh ashpër autoktone e Kosovës. Emrin e ka marrë sipas fushës së Kosovës, ku është më tepër e përhapur. Hyn në grupin e deleve bishtgjata, kokën e ka relativisht të gjatë dhe të ngushtë. Delet janë shyte kurse deshtë me brirë…

Kultivimi i sallatës në mjedise të mbrojtura

Kultivimi i sallatës në serra bëhet gjatë periudhës dimërore (nëntor-mars), pasi që mirë ju përballon temperaturave të ulëta. Varietetet e sallatës që kultivohen në serra kanë periudhë vegjetative 60-70 ditë, ndërsa në kushte jo të…

Bletët – Ndërhyrjet e janarit

Janari , dite te ftohta , debore dhe disa dite te bukura . Janari eshte muaji qe qendron ne zemer te dimrit dhe sipas statistikave , muaji me i ftohte i vitit. Megjithate , ai ka nje funksion te veçante , ka disa dite…