Bletët – Ndërhyrjet e janarit

 

Janari , dite te ftohta , debore dhe disa dite te bukura .
Janari eshte muaji qe qendron ne zemer te dimrit dhe sipas statistikave , muaji me i ftohte i vitit.
Megjithate , ai ka nje funksion te veçante , ka disa dite te bukura .

Pra, ne keto dite te Janarit , bletareve iu keshillohet , qe te trajtojne te gjitha kolonite kunder Varroas . Ata qe nuk kane kryer ende trajtimin per Varroan , kane edhe nje mundesi te fundit kete muaj , ne qofte se deshirojne te ndalojne ne menyre thelbesore shfaqjen e ketij paraziti .

Per shkak se ne Janar rreshjet e debores jane te shumta , sidomos ne zonat veriore , bletaret duhet te kene parasysh qe :
Kolonite nuk kane asnje problem nga i ftohti edhe ne temperatura shume te uleta . 
Ajo qe bletet kane nevoje eshte ushqimi . Ushqimi ne koshere eshte i domosdoshem , pasi bletet e konsumojne per te prodhuar energji dhe nxehtesi . Mungesa e ushqimit do te shkaktonte vdekjen e familjes ne nje kohe shume te shkurter .
Nje koloni mjaft e forte per sezonin , konsumon 80 deri në 100 gram ushqim ne dite dhe kjo vlen te permendet .

Ata bletare te cilet perdorin pasta ose ushqime te ndryshme do te kene rezultate me te sigurta dhe zhvillim me te shpejte te kolonive . Une personalisht kete muaj do t’ju keshilloja zevendesuesit natyror te polenit , te prodhuar nga kompania FeedBee .

Bletareve nuk iu mbetet shume kohe per te pergatitur pajisjet e bletarise , qe do te perdoren ne pranvere . Stina e shumepritur eshte afer dhe duhet te nxitoni .
Kaq per sa i perket Janarit te dashur miq , shpresoj qe viti te filloj mire per te gjithe.

 

Autor: Kostandin Puleri 

Rekomandime