Ndërhyrjet e shkurtit në bletari

Nga Konstandin Poleri

Shkurti shkurton uret dhe Marsi mbledh lekuret , thote populli dhe nuk gabon . Duke digjuar kete shprehje , te gjithe mund te kuptojne se cfare nderhyrjesh duhet te kryhen kete muaj . Ne muajn Shkurt bletet do te perballen me nje zhvillim te dukshem , vecanerisht ne fund te muajit . Kjo ndodh sepse qe ne muajn Janar mbretereshat kane filluar leshimin e vezeve .

Por kolonite ne muajn Shkurt humbasin nje sasi te konsiderushme ushtrie , per shkak te moshes se madhe qe kane bletet e lindura ne vjeshte . Pra , zhvillimi i cili u permend me siper , do te kuptohet ne fund te muajit . Eshte i qarte fakti , se ne forcimin e kolonive dhe vazhdimesin e pjellorise , ndikojne kushtet atmosferike te zones . Ne zonat malore , te cilat perballen ende me motin e ftohte dhe temperaturat e ulta , kolonite do te ecin me hapa me te ngadalte .

Nese ne muajn Shkurt temperaturat do te vazhdojne te jene nen nivelin e kerkuar , ka mundesi qe te humbasim disa familje dhe kjo , pasi ne keto kushte nuk eshte i mundur rigjenerimi i ushtrise punetore . Ne cdo rast , mos harroni qe bletari ne muajn Mars duhet te numeroje kosheret qe ka ne zoterim . Kolonite e Marsit do te jene ato qe do perbejne parkun e gatshem per sezonin e mjaltit . Gjithashtu duhet te dini , se ne nje park bletesh eshte e justifikuar humbja e rreth 5 % te numrit te kolonive gjate dimrit . Bletari ne muajn Shkurt , duhet te di se cilat koshere rrezikojne dhe te veproje me shpejtesi e saktesi .

 Konsumimi i ushqimit gjate muajit Shkurt eshte teper i madh dhe kjo pasi larvat e reja kane nevoje per energji , te cilen mund ta sigurojne vetem nga ushqimi i gatshem .
Ata qe preferojne perdorimin e pastave proteinike ose zevendesuesit e polenit si ai FeedBee per ushqyerjen e bleteve , do te kene rezultate te kenaqshme ne zhvillimin e kolonive .

Nderhyrjet dhe kontrollet , kete muaj duhet te jene te kujdeshme dhe pa shkaktuar probleme tek familja e bleteve . Cdo veprim i brendshem , kryhet vetem ne momentin qe temperatura e lejon . Kufiri minimal i kryerjes se nje kontrolli eshte ai i 15 C , ne menyre qe te shmanget i ftohti brenda ne zgjua . Ftohja do te sillte pasoja te renda tek pjellja e kolonise dhe tek organizimi i saj .
Gjate muajit Shkurt duhet te kryhet edhe pastrimi i kosheres nga mbetjet e grumbulluara gjate muajve dimeror . Ky veprim do te behet vetem ne nje dite me temperature relativisht te larte per kohen . Ne momentin e pastrimit , nuk lejohen goditjet ose lekundjet e forta dhe nxjerja jashte e kornizave me blete.
Bletaret qe nuk kane bere ende mjekim kunder Varroas , duhet te dine qe kane humbur cdo mundesi , pasi cdo mjekim ne kete muaj eshte i pavlefshem . Per sa i perket askosferozes do te perdorni frutin e bananes sic e kemi trajtuar ne artikullin perkates . Keto per muajn Shkurt te dashur miq , shpresoje qe bletet ti keni ne gjendjen me te mire te mundshme kete muaj.
Rekomandime