Ngjerimi i verës – vlera e njohurive shijuese

NGJERIMI I VERËS – VLERA E NJOHURIVE SHIJUESE

Nuk ka kufizime për imagjinatën tuaj kur përmes ngjerimit zgjedh një verë që të shijon: mund të zgjidhni verëra të së njëjtës origjinë në kategori të ndryshme të çmimeve, të njihni raritetet e varieteteve ose të provoni vitet e prodhimit të së njëjtës verë.

Megjithatë, ngjerimi i verës duhet të ndjekë një rend të caktuar:
• Verat e thata para të ëmblës
• të bardhat para të kuqës
• verërat e reja para atyre të vjetra
• Verërat e lehta para atyre të rënda
• ato të thjeshta para atyre ekskluzive

Ngjerimi i verës para ngrënies: shqisat janë më të forta

Koha më e mirë për provimin e verës është koha para drekës ose darkës. Mendja dhe trupi janë të freskëta dhe ndjesia e lehtë e urisë rrit ndjeshmërinë e shqisave. Ideale është mëngjesi i vonshëm nga ora 10 deri në orën 12 ose mbrëmja e hershme.

Drita e mirë, ajri i pastër dhe qetësija

Ngjerimi i verës verës gjithashtu përfshin vlerësimin e ngjyrës dhe qartësinë e një vere. Ju mund të thoni shumë për potencialin e zhvillimit. Dritë artificiale – sidomos dritë neoni – shtrembëron ngjyrën dhe intensitetin. Buqeta thotë për cilësinë e verës së paku po aq sa shija. Ajri i mirë është i rëndësishëm; një ngjirim serioz i verës në tym, parfum dhe aromat e tjera është i pamundur.

Ngjerimi në gotën me qelq të pastër pa ngjyrë

Më e mira është një gotë me qelq pa ngjyrë me formë tulipani, me përmbajtje 1,5 deri 2 dl. Vera e 0,5 dl është e mjaftueshme për ngjerim, më shumë verë në gotë e bën të vështirë luhatjen dhe lirimin e aromës së lidhur. Është e rëndësishme që tipi i njëjtë iqelqit të përdoret gjithmonë brenda njëngjerimi. Qelqi i duhet të jetë pa erë (më parë e pastruar).

Mos shërbeni më verën shumë te ftohtë

Për provimin e verës, verërat duhet të shërbejnë pak më të ngrohtë, në mënyrë që çdo e metë të tregohet më mirë. Vera e bardhë dhe rosë në 10-14 gradë, verë e kuqe në 18 gradë.

Ngjerimi i verës nga profesionistët

Profesionistët gjithmonë krahasojnë verërat e ndryshme krah për krah – nga e majta në të djathtë dhe është derdhur pasi është shijuar. Gjat ngjerimit së verës duhet të ketë heshtje. Gjestet dhe vërejtjet ndikojnë në pengimin e ngjeruesit dhe kështu mund të mungojnë rezulltatet reale.

Ngjerimi i verës nuhatet pesë herë me hundë

Përveç gaumen (shija e përgjithsme në gojë) , ndjenja e erës është mjeti më i rëndësishëm për ngjerim të verës. Vera zakonisht testohet pesë herë me hundë: Para se të pini, së pari në qelqin e pambuluar, pastaj në qelq të tiltuar. Nëse vera arrin gjuhën e ngrohtë, ajo liron aromat e tjera që arrijnë mukozën e nuhatjes. Pas gëlltitjes ose largimit, ngjërimi përsëritet: Ajri kthehet mbrapa përmes shqisave të nuhatjes në hundë, ndërsa ndjeshmeria irriton shqisat e nuhatjes për herë të katërt. Testi i fundit vijon në gotën e zbrazët: Kur ndien erën, përshtypjet tashmë të njohura dhe të reja të aromave shpesh vijnë në vetvete.

Profesionistë para ngjerimit të verës sipas rregullave nuk hanë asgjë. Për më pak eksperiencë ose për një ngjerim të verës në shtëpi, një kafshatë e bukës së thatë ndërmjet mostrave mund të jetë e dobishme, si dhe uji i tryezës së ftohtë ose një djathë i butë. Nëse doni të gjykoni një verë për të koordinuar për me ngrënjën, ekzistojnë rregulla të qarta themelore: taninet dhe verërat e plota shkojnë mirë me verëra të forta alkoolike dhe me acide të theksuara deri në verëra me acid të ulët dhe me verë të mineralike dhe me aromë të ulët, për gjelëra finestre dhe të lehta.

Autor: Rexhep Kryeziu

Rekomandime