Origjina, historia dhe karakteristikat e Merlotit

Merlot është varieteti më i kultivuar i rrushit të zi në rajonin Gironde, duke mbuluar 32,000 hektarë krahas 17,200 hektarëve Cabernet Sauvignon. Suksesi i saj është i pandashëm nga Libournais: ai hyn në 80% në përbërjen e Pomerols (deri në 95% për më të kërkuarit e tyre, Château Petrus ë ishte aq i dashur për familjen Kennedy).

Që nga gjysma e dytë e shekullit të nëntëmbëdhjetë, ai vazhdon të pushtojë vreshta të reja. Implantuar gjerësisht në të gjithë jug-perëndim – zona e saj e kultivuar është rritur nga 17,000 në gati 93,000 hektarë në dyzet vjet! – është pjesë e varietetit të rrushit të zi të verërave të kuqe më të famshme të Bordeaux, Bergerac, Pécharmant, Cotes de Duras, Cotes du Buzet, Cotes de la Malepère, Cotes du Marmandais … Ajo gjithashtu është prezantuar me sukses në Italinë veriore, në Zvicër, Shqiperi, Kosovë, Kili, Kaliforni dhe deri në … Rusi.

Megjithatë, dimë pak për origjinën e saj. Edhe pse hardhia ishte futur në Gironde nga legjionet romake pak para JC (verërat e Burdigala – Bordeaux – të përmendura nga Plini, pastaj nga poeti Ausone) ishtë e nevojshme të presim shekullin e XVIII që imponohet Merlot legjenda e verës së kuqe Bordeaux siq e dimë ne atë. Në të vërtetë, Epoka e Iluminizmit është ajo e kimisë dhe zbulimeve enologjike. Nocionet gjeologjike të tokave janë më të mirat dhe më të kuptueshmet, bëhen eksperimentimet me metoda të reja të verëzimit dhe përzgjedhjes së varieteteve të rrushit. Pinot, Cabernet, Grenache dhe sigurisht Merlot i cili, në 1789 do të renditet për herë të parë në koleksionin e Kopshtit të Luksemburgut nën emrin “Bigney Rouge”.

Historia e varietetit Merlot- Është pjesë e familjes Carmeneta. Mund të vijë nga vreshti i Libournais (Liburnias) ku është cituar për herë të parë si “merlau”. Emri i tij mund të vijë nga zogu i zi (në okitian, merlot është një zezak i vogël) për shkak të ngjyrës së zezë si zogjtë, ose shijen e kësaj të fundit për rrushin.

Homogjeniteti i tij morfologjik provon një origjinë të kohëve të fundit: në ampelografi, një varietet i rrushit i krijuar dy ose tre shekuj më parë është i ri në krahasim me disa varietete të njohura që nga Romakët. Prova është dhënë në vitin 2009. Një ekip gjenetik nga Universiteti i Kalifornisë në Davis dhe INRA nga Montpellier zbuluan origjinën gjenetike të Merlot. Është një hibridizim intraspecifik, mutacion natyror midis Cabernet Franc dhe Magdeleine i zi Charentes.

Identifikimi dhe origjina e Cabernet Franc.
Cabernet Franc është një rrush shumë i vjetër që gjendet shumë shpesh në jug-perëndim të Francës. Kjo mund të jetë rrushi më i vjetër i zi në rajonin e Bordeaux. Ajo ekziston që nga shekulli i 1 pas Jezu Krishtit. Ky është varietetit i importuar nga romakët në Gali dhe me prejardhje nga ishulli Ilirik- Shqipëria e sotshme. Varietet i grupit Vitis Vinifera Accidentalis femi i Sheshit të zi dhe baba i varietetit Merlot.
Magdeleine Noire des Charentes është një varietete e vjetër e rrushit të zi. Pas rizbulimit të saj në vitin 1992 ajo u fut në fokusin e fundvitit të Ampelographenit të vitit 2009, kur u bë e ditur se është nëna e Merlotit me famë botërore. Përveç kësaj, ajo është gjithashtu një prind i rrushit Malbec. Varietetit iu dha emri i tij aktual më 6 qershor 2008.

——-

Shekulli 19 do të jetë për Merlot shekulli i pushtimit evropian. Në 1855, aj është e shenjtëruar me varietete të tjera të rrushit Bordeaux në klasifikimin e famshme Médoc Grands Crus, të iniciuar nga Napoleon III. Në Full Entente Cordiale, ky varietet, vetëm me Mbretëreshën Viktoria ka krijuar një politikë të tregtisë së lirë. Në Libourne (Liburni), kalatë e Dordogne filluan për në Angli fuçitë e Saint-Emilion dhe Pomerol. Shumë banorë lokalë të rajonit do të luajnë një rol vendimtar në përzgjedhjen/marketingun e Merlot. Ata gradualisht bëhen pronarë të pronave më prestigjioze dhe krijojnë polin e dytë të tregtisë së verërave pas Bordeaux … Zgjerimi i varietetit të rrushit të zi Merlot mund të fillojë. Një shekull më vonë, ai do të jetë i gjithëpranishëm në tokat gëlqerore të Saint-Emilion dhe në tokat Ranore – zhavor e baltë të Pomerol-it.

Ata atje (Saint-Emilion dhe Pomerol) zbulojnë se Merlot, si e vetme, prodhon një verë joshëse, të rrumbullaksuar, të plotë dhe me shije frutore, e cila menjëherë plotëson favoret e tregut amerikan. Me një standardizim të caktuar të shijes, merlot bëhet varieteti “i modës” i rrushit dhe nis për të pushtuar Botën e Re. Përshtatja e saj e shpejtë me shumë lloje të terroirit (tokës), rendimentet e saj të larta, raundshmëria që i sjell verës shpjegon pjesërisht vendndodhjen e saj përtej kufijve të Libournais. Dhe pastaj historia vazhdon: tridhjetë vjet kërkime epidemiologjike kanë zbuluar se përtej efektit antioksidant të polifenoleve (“Paradoksi francez”), Merlot ka virtyte të favorshme shëruese!

Historia
Ai është pjesë e familjes së rrushit Carmeneta. Mund të vijë nga vreshti i Libournais ku është cituar për herë të parë si “merlau”. Emri i saj mund të vijë nga zogu i kuq (në okitian, merlot është një zezak i vogël) për shkak të ngjyrës së zezë si zogjtë, ose shijen e kësaj të fundit për rrushin.

Shqipëria, një nga vreshtat më të vjetra në Evropë

Vreshtaria u zhvillua atje që në fillim të shekullit të 8 para Krishtit në bazë të varieteteve të rrushit autokton që kishin mbijetuar në epokën e akullit, duke e bërë Shqipërinë një nga vendet më të vjetra të prodhimit të verës në Evropë.

Shqipëria, si Ishujt Jon të Greqisë dhe Dalmacinë Jugore në atë që tani është Bosnja dhe Hercegovina, duket se ka qenë hardhia e mbetur në Evropë pas Epokës së Akullnajave. Kjo u përcaktua nga Profesor Henri Enjalbert gjatë hulumtimit të tij.

– Grupi i parë u zhvillua në Greqi dhe Azi të Vogël. Formon rrush kompakt të madhësisë së vogël dhe të mesme me ngjyrosje të kuqe, të bardhë ose rozë, të përshtatshme për vinifikim. Ky grup u emërua nga ai si “Vitis vinifera occidentalis Negr.” Ai u përhap në Itali, Iberi, Francë dhe Evropën Qendrore. Turkovíc (1961) i referohet fenomenit të ngjyrave: vë në dukje në Vitis sylvestris të këtyre rajoneve se varietetet në jug të paraleles 46 kanë kokrrat e rrushit ngjyrë blu në shumicën e tyre, në dallim nga kokrrat e rrushit të veriut me ngjyrë të bardhë. Por Levandoux (1956) edhe pse me ngjyrë të bardhë cakton varietetet Riesling, Silvaner dhe Petit Verdot te ky grup. Branas (1974: 65) i referohet varieteteve të këtij grupi (“tous les cépages de cuve de l’Europe occidente”) si varietete të cilësisë së verës (“vin de qualité”).

Referencat e para të vreshtarisë në Iliri datojnë që nga shekulli i VIII para Krishtit. Sipas kolonizimit romak, autorët latine citojnë Ilirinë si origjinë të një hardhi të lartë të prodhuar në Itali. Butrinti (vendi i origjinës së hardhisë të varietetëve sot Cabernet Franc dhe Merlot si femijë i tij), i cili ka qenë në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s që nga viti 1992, përmbledh pjesën më të madhe të historisë shqiptare. Qyteti grek, qyteti romak, u bë selia e një peshkopate, pastaj kaloi nën administrimin e Bizantit. U braktis në fund të Mesjetës. Gjatë periudhës paleokristiane, dy bazilika dhe një pagëzimor u ndërtuan atje. Kjo baptisteri i shekullit të gjashtë, i ndërtuar mbi gjashtëmbëdhjetë shtylla, është i shtruar me mozaikë, ku gjendet tema e hardhisë dhe e verës. Prandaj nga kjo duket kjartë ku ishte djepi i grupit të hardhisë Vitis vinifera Accidentalis me përhapje në të Europën vreshtare (Itali, Gali dhe Iberi).

Literatura:
• Pierre Galet: Dictionnaire encyclopédique des cépages Hachette Livre, 1. édition 2000 (ISBN 2-01-236331-8)
• Julien Lefour, Comment les cépages de tradition française deviennent des vins californiens ?, Communications, no 77, 2005, 16 p. (Centre Edgar Morin – EHESS). Consultable gratuitement sur http://www.persee.fr [archive]
• “Guide des cépages, 300 cépages et leurs vins”, Ambrosi, Dettweiler-Münch, Rühl, Schmid et Schuman, éditions ULMER, 1997. (ISBN 2-84138-059-9).
• Pierre Galet: Dictionnaire encyclopédique des cépages Hachette Livre, 1. édition 2000 (ISBN 2-01-236331-8)
• Catalogue des variétés et clones de vigne cultivés en France, édition du Ministère de l’Agriculture et de la pêche, 1994.

• Andreas Wildermuth, Land und Forstwirtschaft, in Klaus-Detlev Grothusen, Albanien. Südosteuropa-Handbuch Band VII, éd. Vandenhoeck & Ruprecht, Göttingen, 1993, (ISBN 3-525-36207-2)

• Mutterrebe des Merlot entdeckt. In: Falstaff vom 25. Januar 2010, abgerufen am 13. August 2010.

 

Autor: Rexhep Kryeziu

Rekomandime