Sa e shëndetshme ështe ngrënia e turshisë?

Në një periudhë kur nuk ka shumë perime të freskëta në tregje, dimërimi është një pjesë e detyrueshme e tryezës së secilit. Kjo është një nga mënyrat më të vjetra për të ruajtur perimet, por pyetja është se sa arrin të mbajë vlerën e saj ushqyese?

Kur bëni turshi ka disa ndryshime të caktuara në shije dhe cilësinë e perimeve, sepse bakteret që janë krijuar gjatë vlimit të acidit laktik. Këto baktere ngrenë sasinë e acidit laktik në perime në kurriz të niseshtes, sheqernat dhe vitaminat, por ata gjithashtu kanë një anën e mirë – duke ndihmuar tretjen, thithjen e ushqyesve në ushqim, duke mbrojtur zorrat.

Pavarësisht nga rënie në vlerën ushqyese të perimeve nga turshia, ajo është ende një nga burimet më të rëndësishme të vitaminave dhe mineraleve gjatë dimrit.

Për shembull, 100 gram lakrës do të sigurojë 3 gram karbohidrate, 1.7 g proteina, 0.2 g yndyrë, 1.6 g celulozë, 715 miligram natrium, kalium 232.2 mg, 0.5 miligram hekur dhe 16 miligramë vitaminë C.

Ana e keqe e Turqisë është sasia e madhe e natriumit që përmban. Kripë dhe shtesa të tjera që janë shtuar në përgatitjen e saj, për këtë shkak nuk është e rekomanduar për ata që kanë probleme me zemrën, presionin e lartë të gjakut, probleme të veshkave, Ulçera në stomak ose inflamacione në sistemin e tretjes.

Prandaj, nutritionistët rekomandojnë që turshia të përgatitet me sa më pak kripë të jetë e mundur dhe pa asnjë përdorim të aditivëve dhe preservatives. Këto perime të konservuara janë të shkëlqyeshme për konsum dhe është e dëshirueshme për të ngrënë sa më shpesh të jetë e mundur.

Megjithatë, nëse ju tashmë e keni përgatitur turshinë e dimrit, mundësisht përpara se të hahet të pastrohet me ujë të pastër, e cila do ta eliminojë një pjesë të kripës që përmban./shëndeti.inf/

 

Rekomandime