Të mirat shëndetësore të lajthive

Lajthitë përmbajnë një shumëllojshmëri të të ushqyerit të shëndetshëm, dhe përfitimeve mjekësore. Këto mund të ndihmojnë në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare, trajtimin e kolesterolit të lartë dhe janë një burim i mirë i mineraleve, proteinave dhe vitaminave.

Lajthitë janë të njohura si një opsion i madh ushqyes. Ekspertët raportuan se lajthitë janë të mbushura me proteina, vitamina dhe yndyrna të mira, të cilat i kanë fituar vulën e shëndetshme të miratimit nga FDA.

Këto renditen pranë majave të shumë kategorive të rëndësishme shëndetësore. Lajthitë janë një burim i pasur vitaminë E, proteina, vitamina B, folati dhe arginina. Në vitin 2003, FDA ose Administrata e Ushqimit dhe Barnave, aprovoi pretendimin shëndetësor se konsumimi i lidhur me lajthitë redukton rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Këtu janë përfitimet e mrekullueshme shëndetësore të lajthive

1. Për shëndetin e trurit

Lajthitë përmbajnë vitamina të tilla që mund të ndihmojnë në shëndetin e trurit, ulin simptomat që lidhen me alergjitë dhe rrisin qarkullimin e gjakut. Si për këshillë, konsumimi i vetëm një grusht lajthive, si një meze e lehtë mund të ofrojë përfitime shëndetësore të mahnitshme.

2. Përmban yndyrna të shëndetshme për shëndetin e zemrës!

Lajthitë përmbajnë yndyrna të shëndetshme , që mund të ndihmojnë në mbrojtjen e shëndetit të zemrës. Ata janë të lartë në yndyrna të shëndetshme dhe ndërsa të ulët në yndyrna jo të shëndetshme. Gjithashtu, lajthitë janë një burim i mirë i acidit oleik. Acidi Oleik mund të ndihmojë në uljen e niveleve të LDL, kolesterolit të keq, dhe mund të rrisë nivelet e kolesterolit të mirë, HDL, në trupin tuaj.

3. Burimi i mirë i vitaminës E për të rritur sistemin imunitar

Një 100 gram shërbyes i lajthive mund të sigurojë rreth 15% të vlerës së rekomanduar ditore të vitaminës E. Gjithashtu, vaji i lajthive është një burim i njohur i vitaminës E. Vitamina E ndihmon në reduktimin e rrezikut të anemisë dhe parandalimin e shpërbërjes së qelizave të kuqe të gjakut. Një qarkullim i duhur i gjakut gjithashtu forcon sistemin tuaj imunitar.

4. Ngarkuar me antioksidantë për të luftuar plakjen

Lajthitë përmbajnë shumë minerale dhe vitamina që janë antioksidantë të fuqishëm. Antioksidantë heqin radikalet e lira të dëmshme në trupin tuaj dhe ndihmojnë në parandalimin e sëmundjeve të mëdha dhe sëmundjeve të tilla si sëmundjet e zemrës dhe kanceri. Lajthitë janë një burim i madh i vitaminës E, që ndihmon në luftimin e sëmundjeve dhe plakjes duke reduktuar inflamacionin. Vetëm një shërbim të lajthisë mund të sigurojë një sasi të tërë të manganës, e cila nuk është një antioksidant, por është një kontribues i madh për enzimat që janë. Studimet kanë raportuar se kanë një nivel shumë më të lartë të aktivitetit antioksidues, në krahasim me të tjerët si vitamina E dhe vitamina C, të cilat punojnë vetëm në mjedise të caktuara.Lajthitë janë gjithashtu të njohura për të luftuar plakjen dhe për të ndihmuar në luftimin e sëmundjes.

5. Burim i pasur i mineraleve për shëndetin e kockave

Lajthitë janë burime të pasura të mineraleve, duke përfshirë mangan, kalium, zink, magnez, bakër, kalcium, selen dhe hekur. Hekuri ndihmon në trajtimin e dobësisë microcytic. Fosfori dhe magnezi janë komponentë të rëndësishëm të metabolizmit të kockave. Mangani dhe bakri janë bashkëfaktorë të rëndësishëm për enzimat antioksiduese etj.

Përgatiti: Albina Alija / Gazetabujku.com

Rekomandime